AiguaSalut

Deshidratació: Mantenir la salut dels col·lectius de risc

By July 30, 2018June 3rd, 2019No Comments
evitar desidratacio

Els riscos de deshidratació augmenten segons característiques personals, com l’edat, la salut o l’entorn en què es viu. A continuació, detallem els grups que tenen més factors de risc:

  • Els nadons i nens petits

– En primer lloc, el seu sistema immunològic no està desenvolupat de forma definitiva, per tant, tenen menys defenses quan cauen malalts (com és el cas de diarrees, febres, vòmits).

– En segon lloc, el seu cos té una composició d’aigua més gran que la dels adults, així que quan en perden necessiten beure amb més freqüència.

– En tercer lloc, la seva curta edat els dificulta percebre la sensació de set.

– A més, com la comunicació és bàsica o nul·la per les poques capacitats comunicatives, els símptomes de la deshidratació poden passar desapercebuts.

  • Majors o gent gran: Són el grup amb major risc davant de cops de calor.

– Amb l’edat apareixen canvis en el mecanisme de regulació tèrmica i disminueix la sensació de set.

– En aquest problema anterior se li afegeixen complicacions majors quan hi ha malalties (diabetis, bronquitis, cistitis) o quan es prenen certs fàrmacs que propicien la micció.

  • Dones embarassades o en període de lactància:

– Sabies que el pes que es guanya durant la gestació és bàsicament 2/3 parts d’aigua?

– En aquesta etapa les dones pateixen canvis fisiològics en què es recomana una major ingesta de líquid, ja que facilita la digestió d’aliments i l’alliberament de toxines.

  • Persones que treballen en zones humides: La humitat altera el procés de sudoració i impedeix la sortida de la suor. Això provoca una pujada de la temperatura corporal, i per tant, major necessitat d’hidratar-se.

És molt important prestar especial atenció en aquests col·lectius de risc. Els consells més importants per evitar la deshidratació et podran ajudar a protegir la salut de la teva família de cops de calor, rampes, convulsions, problemes renals o urinaris i altres complicacions més greus.