arrow-down arrow-left arrow-open-down arrow-open-up arrow-right arrow-up caret-down chat circle-cross close documents dot-arrow-down dot-arrow-right envelope facebook fb-square google linkedin menu phone round-arrow-right search tool twitter whatsapp youtube

Aigua

La teva guia per conèixer l’aigua com a font de salut

com cuinar amb aigües dures
Aigües dures per cuinar: ¿Com ens pot afectar la duresa de l’aigua?

Agua dura: ¿Què és i com es classifica?

Les aigües dures es caracteritzen per tenir una alta quantitat de sals dissoltes de calci i magnesi, així com altres sals minerals. Per mesurar el grau de duresa s’utilitzen els mg/l de CaCo3, un valor que ens permet classificar les aigües en toves, semitoves, dures, molt dures i extremadament dures. La seva classificació varia segons la ubicació geogràfica i el sistema d’agua de la llar.

¿Les aigües dures són òptimes per cuinar?

La primera pregunta que pot sorgir és si les aigües dures són óptimes per cuinar. Per respondre això, s’han de considerar abans dues dades importants. S’ha de tenir en compte que el grau de duresa de l’aigua és un dels indicadors principals per valorar la seva qualitat. A més, sabem que l’aigua tova és sens dubte la més recomanable a la cuina, segons els professionals de la indústria alimentaria, com tècnics o cuiners.

 

¿Quins són els efectes de la duresa de l’aigua?

 

  • Més temps: Com més gran és la duresa de l’aigua, més llarg és el seu temps de cocció . De fet, la diferència pot ser abismal entre aigües durae i toves quant a temps de remull i de cocció, ja que les dures poden necessitar fins el doble de temps en alguns casos.
  • Més cost: Com més gran és la duresa de l’aigua, hem dit que més llarg és el seu temps de cocció, però també ho serà el consum en suministres de la llar, com aigua i energia (gas o electricitat).
  • A nivell nutricional, perd vitamines i antioxidants. Quan bullim aliments en agua es produeix una pèrdua de vitamines i antioxidants que encara s’accentúa més quant més llarg és el temps de cocció. És per això que els experts en nutrició recomanen processos de cocció breus, sobretot en hortalises, per matenir les seves propietats.
  • Sabor més desagradable: No oblidem que, encara que les matèries primes siguin de qualitat i la recepta sigui exquisita, el sabor del plat no podrà ser inoccu a aquella aigua on s’ha bullit, cuït, etc. El tema encara es complica més si utilitzem aquella aigua per preparar glaçons de gel i servir-los en begudes. 
  • Receptes amb resultats diferents. ¿T’ha passat alguna vegada que prepares pas a pas una recepta sense perdre detall, però pel seu resultat o el seu sabor sembla una altra totalment diferent? No és estrany que l’aigua i tot el procés culinari hagi canviat aquella recepta que vas preparar amb tanta delicadesa.

 

¿Quines solucions existeixen?

 

  • Un remei popular que ens permet solucionar de manera puntual aquest problema és posar a bullir agua i deixar-la refredar, ja que l’ebullició precipita les sals convertint-se en una aigua amb mineralització dèbil, el que acabarà reduïnt la seva duresa. Això sí, aquesta pràctica suposarà un major ús d’aigua, més cost i més temps.
  • Per això, una de les solucions definitives passa per instal·lar un descalcificador, molt útil per reduir els nivells de calci i magnesi de l’aigua de casa teva aconseguint així arribar a un nivell òptim. Una vegada descalcificada, l’agua tindrà la duresa perfecta, oferint beneficis evidents per la salut.